Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

Τεράστιο πλήγμα για Αιτωλοακαρνάνες παραγωγούς από την κακοκαιρία

Απόλυτη καταστροφή για δεκάδες ελαιοπαραγωγούς- ζημιές και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τους ισχυρούς ανέμους.

Απροσδιόριστος είναι μέχρι αυτή την ώρα ο αριθμός των στρεμμάτων με ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή , που έχουν υποστεί , σοβαρότατες, σε πολλές περιπτώσεις , ζημιές , λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την ευρύτερη περιοχή – όπως βέβαια και ολόκληρη τη χώρα- το τελευταίο διάστημα.

Τα προβλήματα άρχισαν στις 8/11, με την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή από Αντίρριο μέχρι Ευηνοχώρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου από τον τοπικό ΕΛΓΑ, μόνο από την ημέρα εκείνη, οι δηλώσεις ζημιάς ανήλθαν σε 265, με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού οι παραγωγοί έχουν δικαίωμα υποβολής δήλωσης έως και 15 ημέρες από την αναγγελία.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις ζημιών σε ελιές και εσπεριδοειδή που έχουν φτάσει στον ΕΛΓΑ Αγρινίου μέχρι και αυτή την ώρα και πάντα για την 8η Νοεμβρίου, είναι 1 από την περιοχή του Αντιρριου, 19 από τον Γαλατά Μεσολογγίου, 64 από το Ευηνοχώρι, 7 από το Αιτωλικό και 169 από το Νεοχώρι!

Η κακοκαιρία που συνεχίστηκε, προκάλεσε προβλήματα σε ακόμη περισσότερες καλλιέργειες.
Από τη χαλαζόπτωση στις 16/11 υπήρξαν αναγγελίες ζημιάς για καλλιέργειες του Νεοχωρίου και της Κατοχής, που, σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου από τον τοπικό ΕΛΓΑ, χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σοβαρές.

Ωστόσο, τόσο για τις ζημιές που σημειώθηκαν την ημερομηνία εκείνη όσο και για εκείνες που προκλήθηκαν από την ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή των Οινιαδών τα ξημερώματα της Κυριακής 19/11, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς.

Από Αντίρριο ως Οινιάδες έχουν καταγραφεί μέχρι και αυτή την ώρα τρεις αναγγελίες ζημιάς από τους τοπικούς ανταποκριτές , που αφορούν τους έντονους ανέμους που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι άνεμοι, που έφτασαν τα 10 μποφόρ, σε πολλές περιπτώσεις ξερίζωσαν δέντρα και έσπασαν κλαδιά, ταυτόχρονα όμως έπληξαν και το ζωικό κεφάλαιο, καθώς προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε σταύλους της περιοχής. Παράλληλα, ο καρπός, κυρίως της ελιάς Καλαμών, σε Σταμνά, Χρυσοβέργι, Κατοχή, Νεοχώρι και άλλες περιοχές, έχει πέσει από τα ελαιόδεντρα λόγω των δυνατών ανέμων, ενώ ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος, μεταφέρει εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής, τόσο για τις ελιές όσο και για τα εσπεριδοειδή της περιοχής. 

Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, έχουν ήδη ξεκινήσει αυτοψίες και προχωρούν στις πρώτες εκτιμήσεις, μια διαδικασία που δεν έχει βέβαια ολοκληρωθεί ούτε και για τις ζημιές της 8ης Νοεμβρίου, αφού η συνεχόμενη κακοκαιρία δεν το επέτρεψε.

Οι Τοπικές Κοινότητες που ανήγγειλαν ζημιά στον τοπικό ΕΛΓΑ διά των ανταποκριτών τους όλες αυτές τις ημέρες έχουν ανέλθει σε 23 μέχρι αυτή την ώρα, ενώ αναμένεται να είναι πολλές περισσότερες τις επόμενες ώρες.