Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Σε ευπαθές στάδιο οι πατατοφυτείες- πληροφορίες για Περονόσπορο και Αλτερναρίωση

Σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητας του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικου ελέγχου Αχαΐας , οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τα παθογόνα της καλλιέργειας. Η πλειονότητα των καλλιεργειών οδεύει προς συγκομιδή σε 15-20 ημέρες.

Για τον Περονόσπορο και την Αλτερναρίωση στην πατάτα εξέδωσε Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Αχαϊας, με τις πληροφορίες να αφορούν τις περιοχές της Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις:
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για προσβολές Περονοσπόρου στην πατατοκαλλιέργεια.
Γενικά, η ελάχιστη θερμοκρασία παραμένει πάνω από τους 10 0C και η ατμοσφαιρική υγρασία διατηρείται πολύ ψηλά υποβοηθούμενη από τις βροχοπτώσεις.
Συστάσεις:
Σύμφωνα με τις προγνώσεις καιρού της ΕΜΥ, αναμένονται εκ νέου βροχοπτώσεις από το Σάββατο 11/11.
Επομένως, θα διατηρηθούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για προσβολές από τον περονόσπορο και τις επόμενες ημέρες. Σε όλες τις περιοχές να συνεχιστούν οι εφαρμογές προστασίας από την ασθένεια.
ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΩΣΗ
Διαπιστώσεις:
Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την εκδήλωση ελαφριών προσβολών. Συστάσεις: Όπου απαιτείται, να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον περονόσπορο.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα (έκδοση 21/2/2017), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή αποτελεσματικών δραστικών ουσιών, δοσολογίας και μεσοδιαστημάτων εφαρμογής, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα προστασίας με το μικρότερο κόστος καθώς και η ελαχιστοποίηση των κινδύνων ανάπτυξης ανθεκτικότητας από τα παθογόνα.

Επίσης, στην επιλογή των φυτοπροστατευτικών, να ληφθεί υπόψη η επιτρεπόμενη απόσταση από την επικείμενη συγκομιδή.