Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Περονόσπορος και Αλτερναρίωση στην πατάτα

Σε όλες τις περιοχές, οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τα παθογόνα της καλλιέργειας.

Η πλειονότητα των καλλιεργειών οδεύει προς συγκομιδή σε 1-2 εβδομάδες. Σχετικό ενημερωτικό δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Αχαΐας. Οι προειδοποιήσεις αφορούν τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις:

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για προσβολές Περονοσπόρου στην πατατοκαλλιέργεια.

Γενικά, η ελάχιστη θερμοκρασία παραμένει πάνω από τους 10 0C και η ατμοσφαιρική υγρασία διατηρείται πολύ ψηλά υποβοηθούμενη από τις βροχοπτώσεις.

Συστάσεις:

Σύμφωνα με τις προγνώσεις καιρού της ΕΜΥ, αναμένεται η διατήρηση των κακών καιρικών συνθηκών τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα 20/11. Να συνεχιστούν οι εφαρμογές φυτοπροστασίας, στις πιο όψιμες καλλιέργειες.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΩΣΗ

Διαπιστώσεις:

Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την εκδήλωση ελαφριών προσβολών. Συστάσεις:

Όπου απαιτείται, να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον περονόσπορο. ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα (έκδοση 21/2/2017), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή αποτελεσματικών δραστικών ουσιών, δοσολογίας και μεσοδιαστημάτων εφαρμογής, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα προστασίας με το μικρότερο κόστος καθώς και η ελαχιστοποίηση των κινδύνων ανάπτυξης ανθεκτικότητας από τα παθογόνα.

Επίσης, στην επιλογή των φυτοπροστατευτικών, να ληφθεί υπόψη η επιτρεπόμενη απόσταση από την επικείμενη συγκομιδή.