Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Αλέξης Τσίπρας: Αντίθετη με θεσμικά και νομικά ευρωπαϊκά κείμενα η εκτροπή του Αχελώου

“Η ιδέα της εκτροπής δημιουργεί υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα” τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση αφήνει πίσω αυτά τα σενάρια και προχωρά σε πιο βιώσιμες λύσεις.

Τον Βόλο και την Λάρισα επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας, για το Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.
Λίγο μετά τις 19:30 ο κ. Τσίπρας μίλησε στο Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα «Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας».

Πρόκειται για το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και είναι το 4ο κατά σειρά περιφερειακό συνέδριο (μετά της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κρήτης). Στόχος των περιφερειακών συνεδρίων είναι να υπάρξει αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιοχής,

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα έργα εκτροπής του Αχελώου, επισημαίνοντας ότι έγιναν η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση προτείνει ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, τα έργα του Αχελώου οδήγησαν σε σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση τον κάμπο και τελικά σε αδιέξοδο.

«Τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής. Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου. Και έχει οδηγήσει τον κάμπο σε σοβαρό αδιέξοδο.
Η εκτίμηση είναι ότι έχουν καταναλωθεί πάνω από 3 δις κυβικά μέτρα νερό που δεν ανανεώνεται. Και κάθε χρόνο, από αυτό το μη ανανεώσιμο νερό, αντλείται μια ποσότητα της τάξης των 150 εκ. κυβικών.

Πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην ερημοποίηση.
Το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο δεν πήρε ποτέ τη μορφή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης, έχει απορριφθεί, για περιβαλλοντικούς λόγους, από 6 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και υπάρχει ακόμα νέα εκκρεμότητα στο ΣτΕ.

Και, επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με θεσμικά και νομικά ευρωπαϊκά κείμενα, που, για την άρδευση και τα υδροηλεκτρικά έργα, προκρίνουν λύσεις εντός των λεκανών απορροής”, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η ιδέα της εκτροπής, και η έδραση επί αυτής όλης της ανάπτυξης του τόπου, δημιουργεί υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα την οποία κανείς δεν προσπάθησε πραγματικά στο παρελθόν να λύσει με ένα βιώσιμο σενάριο”.

Ακόμη ανέφερε ότι η καθυστέρηση χρόνων στα έργα εντός της λεκάνης απορροής οφειλόταν στη συντήρηση της ιδέας για την εκτροπή του Αχελώου.

Δηλαδή η εκτροπή έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας.

“Από την άλλη θέλω να ξεκαθαρίσω οτι, η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.

Έτσι το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, περιλαμβάνει κατ αρχήν, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Από αυτό το πρώτο βήμα που όλοι συμφωνούμε, πρέπει να ξεκινήσουμε.

Στο σχέδιο, προβλέπονται, επίσης, πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημενα.
Η κάλυψη ζήτησης 250 εκ. κυβικών, προτείνεται να γίνει από πολλά νέα φράγματα εντός Θεσσαλίας, από υδατοδεξαμενές σε πεδινές περιοχές, και από επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων.

Το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκ. ευρώ. Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους.
Ήδη αυτές τις μέρες συζητήσαμε για την κάλυψη από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από νέους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους. Εξαντλητική συζήτηση για το ζήτημα, έχει γίνει, τόσο στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όσο και κατά το προηγούμενο διάστημα, με την παρουσία στην περιοχή του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θέλω να επαναλάβω για μία ακόμα φορά, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει λύση, που θα είναι ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής», εξήγησε.