Ένωση Αγρινίου

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

Απαραίτητο το πιστοποιητικό από 18/9 για τα φυτοφάρμακα

Αγορά φυτοπροστατευτικών μόνο με πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης από 18 Σεπτεμβρίου. Νέους εκπαιδευτικούς κύκλους προγραμματίζει η Ένωση Αγρινίου για την στήριξη των αγροτών.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή «Συνταγής χρήσης γεωργικών Φαρμάκων» ολοκληρώνεται και τίθεται σε εφαρμογή την 18η Σεπτεμβρίου 2017. Η παραπάνω εφαρμογή θα είναι πλέον διαθέσιμη για χρήση από κάθε εγκεκριμένο συνταγογράφο Γεωργικών Φαρμάκων στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (www.minagric.gr).

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, που πρόσφατα υπέγραψε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, από την 18η Σεπτεμβρίου 2017 η πώληση επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα διενεργείται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί συνταγή και έχει εξασφαλιστεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου κατόχου Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.

Ο χρήστης ή ο επιβλέπων τη χρήση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και υποχρεούται αμέσως μετά τη χρήση αυτών να τα καταγράφει σε ημερολόγιο ενυπόγραφα. Επισημαίνεται ότι στη συνταγή χρήσης Γεωργικού φαρμάκου αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του κατόχου Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.

Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητη σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά, τα δασικά, και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας, για τις οποίες όμως ισχύει η υποχρέωση της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου, συνεπής στην προσπάθεια ουσιαστικής στήριξης των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας,  προχώρησε και μάλιστα την προηγούμενη χρονιά με συστηματικό τρόπο, σε κύκλους σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων σε παραγωγούς για την απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις έφτασε στο απόλυτο 100%!

Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών δεν μπήκε καν στη διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αδυναμίας αγοράς φυτοφαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να διευκολύνει αυτούς τους παραγωγούς, το αμέσως επόμενο διάστημα, η Ένωση Αγρινίου θα συνεχίσει την προσπάθεια με νέους κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων, προκειμένου να αποκτήσουν το πιστοποιητικό και να μην μείνουν εκτεθειμένες οι καλλιέργειες σε κάθε είδους κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από οποιαδήποτε ασθένεια ή εχθρό.

Πληροφορίες: Στα κεντρικά μας γραφεία στην Παπαϊωάννου 23 τηλ. γραμματείας:2641.0.69002 και στα κατά τόπους υποκαταστήματα (εδώ).