about

Προς έγκριση 7 ολοκληρωμένες προτάσεις, που υπεβλήθησαν με τη συνεργασία κορυφαίων επιστημονικών φορέων.

Η Ένωση Αγρινίου θεωρεί την έρευνα και την καινοτομία μονόδρομο εκσυγχρονισμού του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, και αντιμετώπισης της κρίσης και πρωτοπορεί με συγκεκριμένες στρατηγικές και δράσεις.

Πριν ένα χρόνο κατέγραψε τα 15 βασικά συγκεκριμένα έργα καινοτομίας ενδιαφέροντός της προς άμεση υλοποίηση (σε συνεργασία με πανεπιστήμια πανελλαδικά). Το τρέχον χρονικό διάστημα προχώρησε ήδη στην υποβολή 7 συγκεκριμένων προτάσεων, με την υποστήριξη εξειδικευμένων εργαστηρίων του Γεωπονικού, του Ε.ΜΠ., του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» που έχει προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Οι 4 πρώτες υπεβλήθησαν απ’ ευθείας από την Ένωση Αγρινίου ενώ οι 3 τελευταίες μέσω του συνεργαζόμενου σχήματος του  Α.Σ. Νάπολης και καταγράφονται παρακάτω:

«Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της φυσικής μαύρης ελιάς «Καλαμών» με την εφαρμογή τεχνολογικών βελτιώσεων κατά την επεξεργασία του καρπού»

Υπεργολάβος: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Ανάπτυξη - εφαρμογή μεθοδολογίας ελέγχου γεωγραφικής προέλευσης της «Ελιάς Αγρινίου» μέσω προσδιορισμού ισοτοπικού λόγου σταθερών ισοτόπων»

Υπεργολάβος: Πανεπιστήμιο Πατρών

«Αξιολόγηση της προσθήκης σπερμάτων Vicia faba και Lupinus albus και σκόνης τυρογάλατος ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών προβάτων»

Υπεργολάβος: ΕΛΓΟ – Δήμητρα

«Ολοκληρωμένο σύστημα πρόγνωσης και αντιμετώπισης του γλοιοσπορίου της ελιάς»

Υπεργολάβος: Εταιρικό Σχήμα 7 εταίρων μεταξύ αυτών το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σε καλλιέργεια ακτινιδίου με στόχο υψηλής ποιότητας παραγόμενο προϊόν»

Υπεργολάβος: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Αύξηση της διάρκειας ζωής ευπαθών εξαγωγικών γεωργικών προϊόντων με χρήση σύγχρονων εδώδιμων και πολυστρωματικών συσκευασιών»

Υπεργολάβος: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

«Αριστοποίηση διαχειριστικής αποτελεσματικότητας της καλλιέργειας Σπαραγγιού δια της ακριβικής προσέγγισης»

Υπεργολάβος: Πανεπιστήμιο Πατρών 

Η Ένωση Αγρινίου ελπίζει η πολιτεία να στηρίξει την ως άνω προσπάθεια με την έγκριση χρηματοδότησης των παραπάνω προτάσεων.

Παράλληλα, αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος αγροδιατροφής από την RIS καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την υποβολή αντίστοιχων προτάσεων στο εν λόγω πρόγραμμα, με σκοπό πάντα την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και των τελικών προϊόντων (ελιές, ακτινίδια, τυρί, σπαράγγια κ.α.).