Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 — Κατηγορίες: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Πληροφορίες από την Ένωση Αγρινίου για το Ευρύτομο της Αμυγδαλιάς

Ο Γεωπόνος της Ένωσης Αγρινίου κ. Νίκος Μπαρτσώκας, παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του ευρυτόμου στην Αμυγδαλιά.

Το ευρύτοµο είναι ο σηµαντικότερος εχθρός της αµυγδαλιάς. Προκαλεί µεγάλη απώλεια της παραγωγής. Έχει µία γενεά ανά έτος και διαχειµάζει ως ανεπτυγµένη προνύµφη µέσα στους προσβεβληµένους καρπούς (αµύγδαλα), πού συνήθως παραµένουν µουµιοποιηµένα στο δένδρο. Το ευρύτομο νυμφώνεται τέλη του χειμώνα και αρχές της άνοιξης αρχίζει να βγαίνει από τον καρπό και να πετάει σε αμυγδαλεώνες..

Η έναρξη εξόδου των εντόμων διαπιστώνεται συνήθως μέσα στον Απρίλιο. Μετά τη γονιμοποίηση τα θηλυκά αρχίζουν να ωοτοκούν σε τρυφερούς καρπούς, εισάγοντας τα αυγά τους στην ψίχα του αμύγδαλου. Για την καταπολέµηση του ευρυτόµου εφαρμόζουμε ψεκασμούς με deltamethrin κ.α και επανάληψη των ψεκασµών ανά 7-8 ηµέρες µέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου.Η καταπολέμηση στοχεύει στη θανάτωση των ιπτάμενων ακμαίων που εμφανίζονται αρχές της άνοιξης, επομένως οι ψεκασμοί γίνονται πριν τα έντομα προλάβουν να ωοτοκήσουν μέσα στους καρπούς. Οι ψεκασµοί πρέπει να γίνονται κατά τις µεσηµβρινές ώρες , που έχουµε την µεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερµοκρασίες, με καλό και σχολαστικό λούσιμο των καρπών.

ΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΩΣΗ

ΜΠΑΡΤΣΩΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ