Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Εκδηλώσεις "ΕΛΑΙΑ 2016"

Εορτάζοντας την παγκόσμια σήμερα ελαίας στο Αγρίνιο.

%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%b1-%cf%86%ce%bc-1

O Δήμος Αγρινίου για να εορτάσει τα δύο εθνικά μας προϊόντα, το ελαιόλαδο και την ελιά διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά την Ελαία 2016 το διήμερο 25-26/11/2016 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και το Επιμελητήριο Αιτ/νιας.

Την 26η Νοεμβρίου έχει ορίσει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), με έδρα τη Μαδρίτη, ως ημέρα ελιάς, με βασικό στόχο την προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσκεψη σε σχολεία της περιοχής, όπου θα γίνει οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, ομιλίες  για την διατροφική αξία των δύο εθνικών μας προϊόντων και  ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Ελαιοκομία και έρευνα: εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη».

                 Το διήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   25/11/2016

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς σε μαθητές στο Δοκίμι  και την Λεπενού.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου θα γίνει από την κ. Βασιλική Ψηλού, Γεωπόνο με ειδίκευση στη οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου από το IOC (International Olive Council). Η οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς από τον Δρ Κώστα Τερτιβανίδη, Γεωπόνο  και Δ/ντη ΔΑΟΚ ΠΕ Χαλκιδικής και επικεφαλή του πάνελ οργανοληπτικής αξιολόγησης της επιτραπέζιας ελιάς.

15170874_1252042861528941_3991186291732359053_nΟι μαθητές θα γνωρίσουν το ποιοτικό ελαιόλαδο και την ποιοτική ελιά με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο δοκιμάζοντας διάφορους τύπους ελαιολάδου και ελιάς και θα εκτιμήσουν την αξία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της ποιοτικής επιτραπέζιας ελιάς.

Αρχικά, θα ενημερωθούν για τους γενικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι δοκιμαστές και στη συνέχεια, θα τους παρουσιαστεί  ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η οργανοληπτική αξιολόγηση και οι θετικές και αρνητικές ιδιότητες του ελαιολάδου και της ελιάς. Πιο συγκεκριμένα, για το ελαιόλαδο, θα τους δοθεί να μυρίσουν τρία από τα βασικά ελαττώματα: ατροχάδο, ταγγό και μούχλα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για να κατανοήσουν και στην πράξη τις θετικές ιδιότητες που είναι το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο.

Για την επιτραπέζια  ελιά, θα τους δοθεί να μυρίσουν ελιές με αρνητικές ιδιότητες όπως: ταγγό, θαπατερία, χωματίλα, και μουχλιασμένο. Θα γίνει σύγκριση με διάφορα φρούτα και λαχανικά για τις κιναισθητικές ιδιότητες (υφή) οι οποίες είναι η σκληρότητα, το ινώδες και η τραγανότητα.

Επίσης θα ενημερωθούν για τα περιγραφικά γευστικά χαρακτηριστικά που είναι το αλμυρό ,το πικρό και το όξινο. Στο τέλος, θα κάνουν γευσιγνωσία σε ελιές απαλλαγμένες από ελαττώματα. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψουν τον κόσμο της οργανοληπτικής αξιολόγησης της ελιάς και του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Ομιλία από τη  διατροφολόγο Μαίρη Λυμπέρη “Ελαιόλαδο και διατροφή” 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία για τη σημασία του ελαιολάδου στη διατροφή των παιδιών με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αγωγής για την διατροφή από το σχολείο που θα συμβάλλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και στην υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά.

Επίδειξη εδεσμάτων με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόνιτσας της ειδικότητας  “Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)”  και με την επίδειξη φιλοξενίας  των σπουδαστών της ειδικότητας  Στέλεχος “Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού” (24 σπουδαστές σύνολο) .

ΣΧΟΛΕΙΑ

8.30-11.00:    Δημοτικό Σχολείο Λεπενούς.

Θα συμμετέχουν μαθητές του Δημοτικού  σχολείου καθώς επίσης και μαθητές του Γυμνασίου (συνολικά 200 μαθητές).

11.00-13.30:   Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου.

Θα συμμετέχουν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου  (συνολικά 200 μαθητές).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΑΠΟΓΕΥΜΑ  25/11/2016,

Επιμελητήριο Αιτ/νίας

Ημερίδα

«Ελιά: Καλλιέργεια, Περιβάλλον, Υγεία»

17:00-17:30:   Προσέλευση-Χαιρετισμοί

17:30-17:50: «Ο ρόλος των προγραμμάτων στην προώθηση των επιτραπέζιων ελιών»

 Κώστας Ζούκας, Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος Π.Ε.ΜEΤ.Ε

17:50-18:10: «Συστήματα διασφάλισης ποιότητας και υγιεινής στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς»

Κώστας Τερτιβανίδης, Γεωπόνος, Δ/ντης ΔΑΟΚ ΠΕ  Χαλκιδικής,  Εθνικός panel leader για την επιτραπέζια ελιά.

18:10-18:30:   «Σύγχρονες τάσεις στις μεθόδους προστασίας από το δάκο της ελιάς»

Παπαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής  Εφαρμοσμένης  Εντομολογίας-Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών,  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

18:30-18:45: «Ξυλλέλα, ένας σοβαρός περιβαλλοντικός κίνδυνος»

Καραπαπά Βασιλική, Γεωπόνος, Φυτοπαθολόγος,  Δ/νση Τοπικής Οικ. Ανάπτυξης, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, Δήμος Αγρινίου

18:45-19:00: Διάλειμμα -Καφές

19:00-19:20:  «Διαχείριση του εδάφους στην καλλιέργεια της ελιάς»

Παντελής Μπαρούχας, Επίκουρος Καθηγητής  Εδαφολογίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων,  ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας 

19:20-19:40:«Προσδιορισμός υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο και εκτίμηση της διατροφικής έκθεσης»

Δήμητρα Χελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα  Χημείας, Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

19:40-20:00:«Διαχείριση αποβλήτων ελαιουργίας και βιοτεχνολογικές εφαρμογές»

Σπυρίδων Ντούγιας, Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

20:00-20:30    Συζήτηση

Επίδειξη εδεσμάτων με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόνιτσας της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef) και με την επίδειξη φιλοξενίας  των σπουδαστών της ειδικότητας « Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού  (24 σπουδαστές σύνολο) .

Οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόνιτσας  θα έχουν προετοιμάσει εδέσματα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές  τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να γευθούν οι σύνεδροι.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ – ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

                         Επιμελητήριο Αιτ/νιας  11:00 πμ

          Χαιρετισμοί

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου

Νίκος Αντώνογλου, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας

Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου η  Ένωση’

Παναγιώτης Ζωγράφος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου και  Ναυπακτίας

Manuel Parras Rosa, ‘University and Territorial development: University of Jaen and Olive Sector. ‘Πανεπιστήμιο και Τοπική Ανάπτυξη, Το Πανεπιστήμιο της Jaen και ο Ελαιοκομικός Τομέας’ , Καθηγητής Μάρκετινγκ και Έρευνα Αγοράς, Πανεπιστήμιο Jaen, Ισπανία

Λίνα Ράππου, “Διεθνές περιβάλλον και  ελαιοκομία”  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών  Σχέσεων & Προώθησης Προϊόντων, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

Γεώργιος Τσιάμης, «Νέοι ορίζοντες στον μικρόκοσμο» Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας,  Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής και Μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χρήστος Ακράτος, «Αερόβια επεξεργασία αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων»Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών πόρων και Υγρών Αποβλήτων, Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Βασίλειος Τριανταφυλλίδης , «Ολιστική προσέγγιση αύξησης ανταγωνιστικότητας καλλιέργειας ελιάς» Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής, τμήμα ΔΕΑΠΤ, Πανεπιστήμιο Πατρών

Γεώργιος Ντούτσιας, «Επιτραπέζια ελιά: Ο γνωστός-άγνωστος της αγροτικής μας οικονομίας. Γνωριμία με το 10 εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας –Προβλήματα», Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας ελιάς

Κώστας Τερτιβανίδης,  «Τοπική Ανάπτυξη. Το παράδειγμα της ελιάς Χαλκιδικής», Δ/ντης ΔΑΟΚ ΠΕ Χαλκιδικής

ΣΥΖΗΤΗΣΗ