Ένωση Αγρινίου

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016 — Κατηγορίες: Η φωνή του αγρότη

«Φάκελος Ζωοτροφές»

Θωμάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος Α.Σ.ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Υπάρχει όργιο παραοικονομίας. Το κράτος χάνει εκατομμύρια…και αντί να ελέγξει την παρανομία, βάζει φόρους στους αγρότες.

ζωοτροφές (4)

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Αγρινίου”, σεβόμενος τον κτηνοτρόφο, το ζώο, αλλά και τον άνθρωπο ως τελικό καταναλωτή των ζωοκομικών προϊόντων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια των σύνθετων ζωοτροφών.

Το Εργοστάσιο Παραγωγής Σύνθετων Ζωοτροφών και Πρώτων Υλών της Ένωσης Αγρινίου, δυναμικότητας 20.000 τόνων, με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και με την εμπειρία των εργαζομένων, παράγει προϊόντα που καλύπτουν απόλυτα τις θρεπτικές ανάγκες των ζώων.

Οι πρώτες ύλες υπόκεινται σε συνεχή εργαστηριακό έλεγχο στο Χημείο που λειτουργεί στους χώρους του εργοστασίου, ώστε να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, που απευθύνονται σε κάθε είδος ζώου και σε κάθε τύπο εκτροφής, τόσο για τον επαγγελματία όσο και για τον ερασιτέχνη εκτροφέα.

Στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές, οι εκτροφείς προμηθεύονται  τροφές για αιγοπρόβατα-αμνοερίφια, βοοειδή, χοιρινά, άλογα, πουλερικά, κουνέλια και σαλιγκάρια, με τη συμβουλευτική υποστήριξη και την απαραίτητη καθοδήγηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του εργοστασίου, έτσι ώστε να επιλέξουν τα πιστοποιημένα  εκείνα  προϊόντα, που θα βελτιώσουν και θα μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους.

Ταυτόχρονα, αποβλέποντας στη διασφάλιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων των ζώων η Ένωση λειτουργεί στους χώρους του Εργοστασίου το Κτηνιατρείο, παρέχοντας συμβουλές και πραγματοποιώντας, με την υποστήριξη ειδικού ζωοτέχνη,  τον απαραίτητο έλεγχο για την εκτίμηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και την επιλογή της πλέον κατάλληλης τροφής.

Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, της τάξης των πολλών εκατομμυρίων, που, όλα αυτά τα χρόνια έχει αποφασιστικά συμβάλει στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Εξίσου σημαντική είναι και η υποστήριξη των γεωργών, μέσω της απορρόφησης των πρώτων υλών.

Ενδεικτική, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, είναι η πολιτική του Συνεταιρισμού στο καλαμπόκι, ένα από τα βασικά προϊόντα που παράγει η Αιτωλοακαρνανία:

«Τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια  στα 14-16 λεπτά, η Ένωση Αγρινίου δίνει στον παραγωγό 19! Και η τιμή πώλησης στις ίδιες περιοχές έφτασε τα 24 λεπτά, όταν στην Ένωση Αγρινίου ήταν πολύ χαμηλότερη. Μια απλή μαθηματική πράξη, αφού μιλάμε για εκατομμύρια κιλά, μπορεί να δείξει και το μέγεθος  της διαφοράς και επαρκώς να καταδείξει το βαθμό παρέμβασης του Συνεταιρισμού μας υπέρ της ίδιας της παραγωγής και των μελών μας. Και αυτό σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, δυστυχώς και με αθέμιτο τρόπο».

Η παραπάνω αναφορά έχει να κάνει κυρίως με το «όργιο παραοικονομίας και φοροδιαφυγής», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Κουτσουπιάς, γύρω από τη διακίνηση-εμπορία «αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης» ζωοτροφών.

Ιδού τι καταγγέλλει στην «Καθημερινή» και στο ένθετο agricola:

FullSizeRender«Είναι κοινό μυστικό. Όλοι γνωρίζουν και το επίσημο κράτος επιμένει να προσποιείται ότι δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε, όταν ακόμη υπάρχουν επίσημες καταγγελίες και αναφορές. Τα φορτηγά πάνε κι έρχονται ανεξέλεγκτα, χιλιάδες τόνοι διακινούνται χωρίς παραστατικά. Φυράματα χωρίς πιστοποίηση, χωρίς καν καρτελάκια. Οποίος έχει μια χαρμανιέρα, μπορεί να φτιάχνει ζωοτροφές και να τις πουλάει, χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο. Το κράτος χάνει εκατομμύρια. Και αντί να ελέγξει την παρανομία, βάζει φόρους στους αγρότες…! Οι οποίοι αγρότες, τώρα, με τα νέα μέτρα, θα υποχρεωθούν να στραφούν στη μαύρη αγορά, αφού το τιμολόγιο καθίσταται πλέον απαγορευτικό. Δυστυχώς, αυτό είναι το κράτος μας και έτσι ενεργεί…».

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι τοπικό. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλη τη χώρα και αυτήν έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι συνεταιριστικές και μη επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής ζωοτροφών. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός απ’ την παράνομη διακίνηση είναι το αιώνιο πρόβλημα, αυτό που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να αγγίξει. Ούτε και η σημερινή, φυσικά, που στην πραγματικότητα το ενισχύει με τις επιλογές της.

Ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες κατά συγκεκριμένων προσώπων, αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Όχι τόσο διότι εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, κάτι το οποίο κατά κανόνα σημαίνει ότι ο ουσιαστικός έλεγχος είναι ανέφικτος, αλλά διότι ουδέποτε υπήρξε η ουσιαστική βούληση. Είναι τοις πάσι γνωστό, άλλωστε, ότι κάθε νόμος στην Ελλάδα συνοδεύεται από χίλιες δυο τροποποιήσεις, ερμηνευτικές εγκυκλίους και «συμπληρώματα», που απλά συσκοτίζουν. Τα λεγόμενα «παραθυράκια» αφήνουν και στην προκειμένη περίπτωση πεδίον δόξης λαμπρό για τους επιτηδείους.

Παρ’ όλα αυτά, όπως δηλώνει ο κ. Κουτσουπιάς, η Ένωση Αγρινίου θα επιμείνει σ’ αυτό που δεκαετίες τώρα με συνέπεια κάνει: Να στηρίζει τον παραγωγό πρώτων υλών, τον κτηνοτρόφο, τον καταναλωτή.