Ένωση Αγρινίου

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Ένωση Αγρινίου: Επενδύσεις και ανάπτυξη τον καιρό της κρίσης

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου» ιδρύθηκε το 1930 και αποτελεί έναν από τους  πλέον δραστήριους και παραγωγικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας.

αμφιγαλ (2)

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε μέσα από τις συνεχείς επενδύσεις που γίνονται σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και τα δύσκολα χρόνια που διανύουμε της οικονομικής κρίσης.

Διαθέτει μεγάλο αριθμό υποκαταστημάτων με σκοπό να εξυπηρετεί όλες σχεδόν τις ανάγκες των μελών της καθώς και παραγωγικά εργοστάσια (παραγωγής ζωοτροφών, επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, παραγωγής αποξηραμένης μηδικής, ξηραντήρια καλαμποκιού) με σκοπό τη διαλογή, επεξεργασία και διάθεση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Η Ένωση μεταξύ άλλων ασχολείται συστηματικά με την εμπορία σπόρων και λιπασμάτων, με την εμπορία φυτοφαρμάκων, ακόμη και με την εμπορία γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων.

Εκτός από τη συμμετοχή της στις παραγωγικές διαδικασίες και στο εμπόριο εισροών η Ένωση Αγρινίου προσφέρει και άλλες σημαντικές υπηρεσίες στα μέλη της όπως την παροχή τεχνικής υποστήριξης και καθοδήγησης για χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τμήμα επιδοτήσεων για ΟΣΔΕ και καθημερινή ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας της.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς

Έχουν ήδη γίνει οι πρώτοι σχεδιασμοί για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου βρώσιμης ελιάς και τα πρώτα σημάδια θα είναι ορατά τον επόμενο χρόνο.

Οι πωλήσεις για την περίοδο 2014-2015, σε εργοστάσια και χονδρεμπόρους της Ιταλίας κυμάνθηκαν πάνω από 2.000 tn με έναν κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 3 εκατ. €. Στόχος για το 2016 είναι η αύξηση των πωλήσεων στους 3.000 tn και ο κύκλος των εργασιών να αγγίξει τα 4,5 εκατ. €.

Ωστόσο, το πιο καθοριστικό βήμα και όραμα της Ένωσης αποτελεί η καθετοποίηση της παραγωγής, η τυποποίηση του τελικού ποιοτικού προϊόντος και η απευθείας προώθησή του στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Η στήριξη των προγραμμάτων μέσω ΟΕΦ

Η Ομάδα ελαιοπαραγωγών του ΑΣ “Ένωσης Αγρινίου” που απαρτίζεται από 1.600 μέλη συμμετέχει από το 2009 σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα τα οποία υλοποίησε ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ). Το υφιστάμενο τριετές πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει έχει διάρκεια έως το 2018.

Μέσω των παραπάνω προγραμμάτων επιτυγχάνεται η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας δίνοντας προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.

Δράσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται να υλοποιηθούν:

  • Ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στους 1.600 ελαιοπαραγωγούς της Ο.Ε.Φ σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2/3, καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος βιολογικής καλλιέργειας (στο 20% της Ο.Ε.Φ.)
  • Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας που αφορούν την επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή ειδικού ψηφιακού εργαλείου συμβολαιακής γεωργίας για την άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των παραγωγών της ομάδας και του τυποποιητηρίου.
  • Τεχνική βοήθεια για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και της ποιότητας της επιτραπεζιας ελιας κατά την παραλαβή και αποθήκευση.
  • Βελτίωση του εξοπλισμού του τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς και η αποκατάσταση δεξαμενών της Ο.Ε.Φ.
  • Σύστημα Ιχνηλασιμότητας σε 2 επίπεδα: παραγωγού και τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς το οποίο θα πιστοποιείται ετησίως από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης με σκοπό τη διαφύλαξη της ποιότητας της Κονσερβολιάς Αγρινίου.
  • Πιστοποίηση Συστημάτων Ποιότητας και Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων στις εγκαταστάσεις του τυποποιητηρίου.

Η νέα επένδυση

Τον ερχόμενο Μάιο θα εγκαινιαστεί ένα ακόμη μεγάλο επενδυτικό έργο της ΕΑΣ Αγρινίου.  Η σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος με την επωνυμία ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε., μία επένδυση ύψους 8.000.000 €, μπαίνει σε λειτουργία.

Μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι της ΕΑΣ Αγρινίου, με υπομονή, σταθερά βήματα και πολύ δουλειά κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον στόχο που είχαν θέσει αρκετά χρόνια πριν, αν αναλογιστούμε ότι η σύσταση της ΑΜΦΙΓΑΛ ΑΕ πραγματοποιήθηκε σχεδόν την περίοδο που είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση (2008).

Η ΑΜΦΙΓΑΛ ΑΕ έχει σήμερα δυναμικότητα παραλαβής και επεξεργασίας γάλακτος 8.000 tn ετησίως και παραγωγής 1650 tn φέτας και 350 tn σκληρών τυριών.  Σε πλήρη λειτουργία της μονάδας θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας για 20.000 tn γάλακτος και παραγωγής 5.400 tn φέτας και σκληρών τυριών.

Έχουν ήδη γίνει οι κατάλληλες επαφές για την προώθηση του τελικού προϊόντος, τόσο σε αγορές του εξωτερικού (Η.Π.Α.) όσο και στην εγχώρια αγορά στην οποία θα διατίθενται το 20% της ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων και έχουν προχωρήσει ήδη οι συζητήσεις με 2 μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου.

Η λειτουργία της ΑΜΦΙΓΑΛ, εκτός από τις πολύ καλές προοπτικές που δίνει στους τοπικούς κτηνοτρόφους, αποτελεί για την τοπική κοινωνία  μια επένδυση που θα προσφέρει αρκετές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά στο μέλλον.

Σπήλιος Λ. Καταφυγιώτης, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας – MSc Αγρομετεωρολογίας

ellinikigeorgia.gr