Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Νέα τρόφιμα: η ΕΕ απλοποιεί το πλαίσιο για την καινοτομία των τροφίμων

Έχετε ακούσει ποτέ για τους σπόρους chia, τα φλαβονοειδή του Glycyrrhiza glabra ή τους σπόρους κράμβης;

μηχάνημα Ενωση Αγρινίου (2)

Ίσως όχι. Ωστόσο, αποτελούν τα "νέα τρόφιμα" και την Τετάρτη (28/10), η ολομέλεια του Ευρωκοιοβουλίου ενέκρινε έκθεση για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησής τους, με 359 ψήφους υπέρ και 202 κατά.

Οι νέοι κανόνες έχουν στόνο να ενισχύσουν την ασφάλεια των τροφίμων και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, χωρίς να βλάψουν την καινοτομία στην ΕΕ.

Ο κανονισμός της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα, ισχύει από το 1997. Από τότε έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα τρόφιμα και συστατικά και έχει υπάρξει τεχνολογική πρόοδος, για αυτό και η αναθεώρηση του κανονισμού είναι απαραίτητη.

Τί είναι τα νέα τρόφιμα;

Τα νέα τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα έντομα και τα νανοϋλικά αλλά και μύκητες, φύκια και νέες χρωστικές ουσίες. Είναι προϊόντα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, καινοτόμα τρόφιμα ή τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής. Ως νέα τρόφιμα, ορίζονται επίσης, τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες για τα νέα τρόφιμα

Με τους νέους κανόνες, τα νέα τρόφιμα θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας και η έγκρισή τους θα γίνεται μέσα από μια πλήρως εναρμονισμένη πανευρωπαϊκή διαδικασία. Σε, κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), θα πρέπει να αξιολογεί αν κάποιο τρόφιμο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Επίσης, μετά από απαίτηση των ευρωβουλευτών στις διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις, οι προτεινόμενοι κανόνες καλύπτουν επίσης τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, μέχρι να εγκριθεί συγκεκριμένη νομοθεσία για την κλωνοποίηση, καθώς και νέος ορισμός για τα νανοϋλικά και για τον περιορισμό των δοκιμών σε ζώα.

Επόμενα βήματα

Αν η ολομέλεια δώσει το πράσινο φώς, οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Για περισσότερα δείτε:

Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (κάντε κλικ στις 28.10.2015)

Έκθεση

Δελτίο Τύπου (25/09/2015)

Ενημέρωση από το Κέντρο Ερευνών του ΕΚ

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο γράφημα:

Γράφημα για τα νέα τρόφιμα