Ένωση Αγρινίου

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κρίση στον αγροτικό τομέα: τα 500 εκατ. ευρώ δεν είναι αρκετά, λέει το ΕΚ

Το πακέτο βοηθείας ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα (εδώ) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετό για να ορθοποδήσουν οι αγρότες που παλεύουν με τη συνεχόμενη πτώση των τιμών.

Μπερίκος-Ένωση (12) - Αντίγραφο

Στη συζήτηση με τον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να βελτιωθούν τα μέσα διαχείρισης των κρίσεων, και να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ορισμένοι ζήτησαν από την Επιτροπή να αυξήσει αμέσως τις τιμές παρέμβασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του πακέτου βοήθειας και τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα, πολλοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης της αγοράς για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών και την περαιτέρω στήριξη των αγροτών στην εξεύρεση νέων αγορών στο εξωτερικό.

Αρκετοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τις πολιτικές που είναι προσανατολισμένες στην αγορά και ζήτησαν την υιοθέτηση εργαλείων για τη διαχείριση της προσφοράς, ιδίως στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ άλλοι επέμειναν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απλοποιήσουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων αγροτών στην παγκόσμια αγορά.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν τα 900 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα που κατέβαλαν οι αγρότες που υπερέβησαν τις ποσοστώσεις τους στο πλαίσιο του καθεστώτος των ποσοστώσεων το οποίο καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2015.