Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Από τον Νοέμβριο οι ψηφιοποιημένες υπηρεσίες για τους αγρότες

Την έμπρακτη απόδειξη της δυνατότητας που έχει η ελληνική δημόσια διοίκηση να παρέχει υψηλής αξίας υπηρεσίες στους παραγωγικούς συντελεστές της αγροτικής οικονομίας, αποτελεί το portal (ιντερνετική πλατφόρμα) που θα βγει στον “αέρα” τον Νοέμβριο.

1

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Άννα -Μαρία Γιάντση, τον Οκτώβριο παραλαμβάνεται το έργο με τίτλο "Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας Αγροτικές Ψηφιακές Υπηρεσίες (e-ΥπΑΑΤ)" το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση".

Με τη χρήση του συγκεκριμένου έργου, μειώνονται τα κόστη και αυξάνονται οι χρόνοι εξυπηρέτησης των παραγωγών, είπε η κ. Γιάντση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι "είναι ευχής έργο να πολλαπλασιαστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης προς τον αγροτικό ιστό" και γνωστοποίησε ότι η τρέχουσα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταξύ άλλων δουλεύει εντατικά ώστε να απλουστευθεί η δήλωση του ΟΣΦΔΕ όσο το δυνατόν περισσότερο, να γίνει πιο ποιοτική και να "γλυτώσουμε κόστος και χρόνο για τον ίδιο τον αγρότη". Υπογραμμίζεται ότι η δήλωση του ΟΣΔΕ του αγρότη είναι το Α και το Ω για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναφορικά με το προαναφερόμενο έργο, υπογραμμίζεται ότι χρηματοδοτείται από τους πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 12,676 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών και των παραγωγικών και επιχειρηματικών συντελεστών της αγροτικής οικονομίας και περιλαμβάνει καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες που βασίζονται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και αποτελούν εφαλτήριο για τη μετάβαση του αγροτικού τομέα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Όπως εξήγησε η κ. Γιάντση, από τον Νοέμβριο ο παραγωγικός ιστός της χώρας, θα μπορεί να εισέρχεται στη διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα εισάγοντας τον κωδικό που χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα taxis και αφού επιλέξουν τον τομέα που ενδιαφέρονται, θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφόρηση που επιθυμούν.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκαν τα εξής ηλεκτρονικά ολοκληρωμένα συστήματα: Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και Εφοδίων (ΕΜΕΑΠΕE), νέο ευφυές σύστημα με προσωποποιημένες υπηρεσίες επιχειρηματικών σχεδίων για τη λήψη αποφάσεων ανάληψης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (γεωργικής, κτηνοτροφικής, μεταποιητικής, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αγροτουρισμού) και το Εθνικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων (Ε.Σ.Ι.Τ), Ασφάλειας και Διασφάλισης ποιότητας στον τομέα των αγροτικών προϊόντων τροφίμων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκαν και τα ηλεκτρονικά ολοκληρωμένα συστήματα που αφορούν τους εξής τομείς: νέο σύστημα διαδικτυακής διαχείρισης ασφάλισης και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης των σύγχρονων αναπτυξιακών εργαλείων της Τηλεπισκόπησης/Φωτοερμηνείας, νέο σύστημα γεωπληροφοριακών εδαφολογικών δεδομένων και οριοθέτησης αγροτικών ζωνών και το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης αγροτικών ιδιοκτησιών για τις περιοχές εντός Εποικιστικού Αρχείου.

paseges.gr