Ένωση Αγρινίου

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κεφίρ: Η ιστορία του και πως να το φτιάξετε στο σπίτι!

Το κεφίρ πρωτοεμφανίστηκε στα καυκάσια βουνά πριν από 2000 χρόνια, όπου ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία του ανθρώπου.

κεφιρ (2)

Το γαλακτοκομικό αυτό ρόφημα είναι ένα πολυσύνθετο μίγμα μικροοργανισμών, παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος, με τη χρήση κόκκων κεφίρ. Ένα σύνολο φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι κάνουν αυτή την ιδιαίτερη γαλακτική ζύμωση.

Το τελικό αποτέλεσμα του μοιάζει με αυτό του γιαουρτιού. Το κεφίρ εμπεριέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, και βιταμίνες Α, Β1, Β12 και C. Επίσης, θα μπορούσε να διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συστηματική χρήση του βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

kefir2

Πώς να φτιάξετε κεφίρ σπίτι σας

Τοποθετείται το γάλα και τους μικρούς κόκκους σε ένα κατά προτίμηση γυάλινο δοχείο, έτσι ώστε να γίνει η ζύμωση και να παραχθεί το κεφίρ. H ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί συνήθως 24 ώρες. (Μακριά από το ηλιακό φώς). Tους καλοκαιρινούς μήνες , όμως, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες απαιτούνται γύρω στις 12 ώρες. Στη συνέχεια, στραγγίζεται και πίνεται, συνήθως κρύο. H γεύση του μοιάζει με εκείνη του ξινόγαλου.

Εάν θέλετε να συνεχίσετε να παρασκευάζεται κεφίρ = προσθέστε κι άλλη ποσότητα γάλακτος στους κόκκους. Διατηρείται στο ψυγείο και μπορείτε να το καταναλώσετε μέσα σε 7 ημέρες ΑΛΛΑ αν δεν σκοπεύετε να παρασκευάσετε κι άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε τους κόκκους στην κατάψυξη καλυμμένοι με γάλα για να διατηρήσουν οι κόκκοι κεφίρ τη πλήρη ζωτικότητά τους , αφού πρώτα τους έχετε πλύνει με νερό.

Όταν έρθει η ώρα να παρασκευάσετε ξανά το ρόφημα σας , αφήστε τους κόκκους κεφίρ 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους χρησιμοποιήσετε.

Του Σπύρου Μολώνη

Τεχνολόγου γάλακτος