Ένωση Αγρινίου

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Απίστευτη η καταστροφή-Δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

Απόγνωση σε εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας: Η χθεσινή καταστροφή απ’ το χαλάζι και την ανεμοθύελλα δεν καλύπτεται απ’ τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, επειδή τα δέντρα ήταν σε ανθοφορία και όχι σε καρπόδεση!

χαλάζι ε.φ.  (1)

Πολιτική παρέμβαση και άμεση τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, που για μια ακόμη φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την άρνηση της -κρυπτόμενης πίσω από γραφειοκρατικές δικαιολογίες- πολιτείας να δει την πραγματικότητα.

Τι κι αν η χθεσινή καταστροφή είχε σχεδόν ολοκληρωτικό χαρακτήρα για χιλιάδες ελαιόδεντρα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, στον ορεινό Βάλτο, σε χωριά της Μακρυνείας, στην περιοχή του Μενιδίου και της Φλωριάδας στις Φυτείες, αλλά και σε περιοχές του Μεσολογγίου…; Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις όταν τα δέντρα είναι στο στάδιο της ανθοφορίας. Ο Οργανισμός αποζημιώνει μόνο όταν υπάρχει καρπόδεση. Πως, όμως, θα υπάρξει καρπόδεση, από τη στιγμή που το χαλάζι έριξε όλο το άνθος από τα δέντρα; Αυτό, δεν απασχολεί το επίσημο κράτος και τα όργανά του!

Το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, πάντως, έχει ήδη βγάλει συνεργεία προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη καταγραφή. Ζημιές άλλωστε αναφέρθηκαν και σε άλλες καλλιέργειες (ακτινίδια, σιτηρά). Για τους ελαιοπαραγωγούς, όμως, μόνη ελπίδα είναι να υπάρξει, όπου και όσο αυτό είναι εφικτό, όψιμη ανθοφορία. Αν όχι, οι απώλειες θα είναι ανυπολόγιστες για την τοπική οικονομία, που, μην ξεχνάμε, σε μεγάλο ποσοστό στηρίζεται στην ελαιοπαραγωγή.

Οι αγρότες δεν ζητούν χάρες. Δικαιοσύνη ζητούν, αντικειμενικότητα και …λογική. Αυτό που συνέβη χθες στο Αγρίνιο, το είδαν και το έζησαν όλοι οι κάτοικοι, καθώς το χαλάζι έπεσε και μέσα στην πόλη. Μπορούν σήμερα να το διαπιστώσουν και τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ: Το άνθος της ελιάς είναι «στρώμα» κάτω απ’ τα δέντρα. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ύπαρξη και το μέγεθος της καταστροφής; Προφανέστατα και όχι!

Το μόνο ερώτημα, επομένως, είναι: Τι θα κάνει η πολιτεία για να υπερασπιστεί το εισόδημα και την αξιοπρέπεια των παραγωγών που επλήγησαν; Τι θα κάνει για να προστατεύσει την παραγωγή, αλλά και το δικό της κύρος;