Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Σύνδεση ενισχύσεων με τo πρόγραμμα μελιταίου πυρετού

Επιστολή στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αρκιτσέο και τον Γενικό Διευθυντή Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξανδρόπουλο, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς.e (1)

Με την επιστολή αυτή, ο αντιπεριφερειάρχης ζητά την αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, βάσει της οποίας απαιτείται ως προαπαιτούμενο δικαιολογητικό για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης η προσκόμιση από τους κτηνοτρόφους του δελτίου εμβολιασμού της εκμετάλλευσης για τον μελιταίο πυρετό.

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω πραγματικών αδυναμιών και προβλημάτων στην εφαρμογή του προγράμματος, για τα οποία καμία ευθύνη δεν φέρουν οι κτηνοτρόφοι, το ποσοστό κάλυψης των ενεργών εκτροφών της Περιφέρειας περιορίζεται περίπου στο 30%», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

«Για τα προβλήματα της πορείας του Προγράμματος το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με ομόφωνη απόφασή του, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις, που προωθήθηκαν προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέχρι όμως να πραγματοποιηθούν οι ανωτέρω ενέργειες, βάση των οποίων θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους κτηνοτρόφους να συμμορφωθούν με την εφαρμογή του προγράμματος, κάτι που έως σήμερα δεν ισχύει, είναι το λιγότερο άδικο, αν όχι παράνομο, να υφίστανται κύρωση (απώλεια επιδοτήσεων)» συμπλήρωσε ο κ. Πλατανιάς και κατέληξε:

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει αναστολή της εφαρμογής της εγκυκλίου, ως προς το σημείο αυτό, τουλάχιστον για το έτος 2015 και σίγουρα μέχρι ότου να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το πρόγραμμα».

Εν τω μταξύ, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Πλατανιά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπηρεσιών του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας και αντικείμενο τη συζήτηση για την σύνταξη του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-2019 για τον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Δ.Ε. και συντονιστής της όλης προσπάθειας Βασίλης Μιχαλόπουλος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Δ.Ε. Κωνσταντίνος Μήλιος, Τμηματάρχες και υπάλληλοι των Υπηρεσιών του Πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας που αποτελούν την ομάδα εργασίας για τη σύνταξη του εν λόγω Προγράμματος.

Κατά την συνάντηση, οι Π. Πλατανιάς και Β. Μιχαλόπουλος, αφού έλαβαν υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις των συμμετεχόντων υπηρεσιακών παραγόντων, ανέπτυξαν το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τον αγροτικό τομέα και έδωσαν τις βασικές κατευθύνσεις συντονισμού και σύνταξης του προγράμματος για την επόμενη 5ετία.

Η προσπάθεια σύνταξης του Προγράμματος έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.