Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τις καταστροφές ζητά το υπουργείο. Δεσμεύσεις για αποκατάσταση των απωλειών που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας.

ε

Σαφείς δεσμεύσεις έναντι των παραγωγών που είδαν τις καλλιέργειες και την υποδομή τους να καταστρέφεται απ’ τις πλημμύρες ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την επίσκεψή του σε περιοχές που επλήγησαν.

Σε επαφές του στην Ήπειρο ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην πρωτοφανή καταστροφή που έχει υποστεί ο πρωτογενής τομέας και στις άμεσες ενέργειες του υπουργείου για την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, θα προβούν άμεσα σε: 
• Ενίσχυση των μονάδων ζωικής παραγωγής που επλήγησαν, για την προμήθεια ζωοτροφών.
• Καταγραφή των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο και σε μελισσοσμήνη.
• Ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών στη φυτική παραγωγή από τον πρόσφατο παγετό, σε συνδυασμό με τις νέες ζημιές από τις πλημμύρες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αποστόλου, θα υποβληθούν άμεσα δύο φάκελοι για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρώτος αφορά την αποκατάσταση του εξοπλισμού και των κτηριακών εγκαταστάσεων της ζωικής παραγωγής και ο δεύτερος την αποκατάσταση των απωλειών του φυτικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής.

Τόνισε δε τέλος, ότι «έχουμε χρέος όχι μόνο να στηρίξουμε τους πληγέντες παραγωγούς μας, αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Υπενθυμίζουμε ότι μεγάλες καταστοφές υπήρξαν και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών πλημμύρισαν, ενώ σημαντικές απώλειες υπήρξαν τόσο στην υποδομή των παραγωγών όσο και στο ζωικό κεφάλαιο.  Η καταγραφή στο νομό συνεχίζεται και ο αριθμός των αγροτών που υποβάλουν αναγγελίες ζημιάς αυξάνεται καθημερινά.