Ένωση Αγρινίου

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 — Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη ημερίδα της Ένωσης για το ΟΣΔΕ

Με μεγάλη συμμετοχή αγροτών της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Αγρινίου σε συνεργασία με το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην Κατούνα, για τη νέα ΚΑΠ και τα δικαιώματα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

ΚΑΤΟΥΝΑ (18)

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του πρώην δημαρχείου, όπου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ημερίδα, τα στελέχη της Ένωσης Αγρινίου ανέλυσαν τις αλλαγές που ισχύουν από φέτος στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, εξηγώντας ότι τα ιστορικά δικαιώματα έχουν πλέον καταργηθεί και πως δεν έχει απολύτως καμία σημασία το τι είχε κάποιος διασφαλίσει ως τώρα, επισημαίνοντας παράλληλα με έμφαση ότι, αν δεν γίνει έγκαιρα η δήλωση ΟΣΔΕ 2015,  οι παραγωγοί θα χάσουν για τα πολλά επόμενα χρόνια τις επιδοτήσεις, ασχέτως με το αν καλλιεργούν εκτάσεις ή εκτρέφουν ζώα.

Επίσης, έγινε παρουσίαση της διαδικασίας που θα ακολουθήσει η Ένωση Αγρινίου, προκειμένου να φέρει σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο και να μην υπάρξουν απώλειες για την Αιτωλοακαρνανία, ενώ υπήρξε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το μείζον θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο σε σχέση με τα βοσκοτόπια, ο καθορισμός των οποίων θα επηρεάσει και την τελική διαμόρφωση των δικαιωμάτων.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Γιάννης Καλλίμορφος εξέφραση την ικανοποίησή του για τη μαζική ανταπόκριση των παραγωγών, καλώντας τους να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και τα προβλεπόμενα απ' τη διαδικασία, ώστε να μην παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Γιάννης Καλλίμορφος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μαζική ανταπόκριση των παραγωγών, καλώντας τους να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και τα προβλεπόμενα απ' τη διαδικασία, ώστε να μην παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα

Παρουσιάστηκαν επεξηγηματικοί πίνακες παραδειγμάτων και διαγράμματα για την καλύτερη κατανόηση του τι ισχύει και του πως διαμορφώνονται τα δικαιώματα, ενώ λεπτομερώς εξηγήθηκε το πως θα γίνει ο προσδιορισμός των αγροτεμαχίων, ώστε αυτά να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες).

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής της 1ης φάσης των δηλώσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτάσεων και ζώων του ΟΣΔΕ είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τις στις 31 Μαρτίου 2015. Η 2η φάση λήγει μέχρι τις 15/05/2015 και δηλώνονται τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ. Στην συνέχεια  βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, γίνεται ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διανομή στους παραγωγούς από τα ΚΕΑ. Μετά την διανομή των προσωρινών δικαιωμάτων  υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις από τους παραγωγούς. Τέλος αφού ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων καθώς και τα βοσκοτόπια που θα έχουν προκύψει από τα νέα διαχειριστικά σχέδια υπολογίζονται τον Αύγουστο τα οριστικά δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τον Οκτώβρη. Το εκκαθαριστικό 2014 είναι απαραίτητο έγγραφο για την έναρξη όλης της διαδικασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις προς τους παραγωγούς που έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα. Στην ημερίδα παρόντες ήταν ο αναπληρωτής δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Θ. Στούπας και ο αρμόδιος επί των αγροτικών θεμάτων αντιδήμαρχος Ν.Πάντας, η προϊσταμένη στο τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Π. Αγγελή, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγρινίου και εκπρόσωποι της Δ.Ε. Μεδεώνος.

Ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων της Ένωσης Αγρινίου με τους παραγωγούς για τη νέα ΚΑΠ και το ΟΣΔΕ συνεχίζεται σήμερα, με ανάλογη ημερίδα που πραγματοποιείται στο δημαρχείο του Αστακού, στις 7.30 το απόγευμα, σε συνεργασία με την Ένωση Ξηρομέρου, το Δήμο Ξηρομέρου και την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.