Ένωση Αγρινίου

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Μάθημα... στο εργοστάσιο ελιών

Το Εργοστάσιο Επεξεργασίας-Τυποποίησης Ελιών της Ένωσης Αγρινίου επισκέφτηκαν σήμερα οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Νεάπολης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο.

10959498_935759819782707_8342062706014105962_n - Αντίγραφο

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι απ’ τους καθηγητές τους, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλη τη διαδικασία επεξεργασίας της βρώσιμης ελιάς και αναλυτικά να ενημερωθούν απ’ την προϊσταμένη του εργοστασίου κα. Ακριβή Κούκη για τον τρόπο λειτουργείας του εργοστασίου, απ’ την παραλαβή των ελιών μέχρι την τελική επεξεργασία και τυποποίηση, αλλά και την μετέπειτα πορεία για τη διάθεση του προϊόντος στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης έδειξαν να εντυπωσιάζονται απ’ την υποδομή και ιδιαίτερα απ’ τη μοναδικότητα των στεγασμένων  δεξαμενών. Φυσικά, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη συμβολή της καλλιέργειας της ελιάς στην τοπική οικονομία, αλλά και για τις πρωτοβουλίες της Ένωσης για την αναγνώριση της χονδροελιάς Αγρινίου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Επίσης, ενημερώθηκαν για την Οργάνωση Παραγωγών που συγκρότησε η Ένωση, τα μέλη της οποίας έχουν ξεπεράσει ήδη τους 5.000 παραγωγούς.

Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πώς η λειτουργία του εργοστασίου έχει συμβάλει στην ανάπτυξή της καλλιέργειας και της οικονομίας στην Αιτωλοακαρνανία, μεγιστοποιώντας τα οφέλη της διάθεσης του τελικού προϊόντος σε Ελλάδα και εξωτερικό και δίδοντας προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν.

Η εμπειρία από την επίσκεψη στο εργοστάσιο αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για τους 46 μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Νεάπολης, οι οποίοι και αποχώρησαν έχοντας αποκομίσει  ολοκληρωμένη εικόνα για την παραγωγή και μεταποίηση της ελιάς, η οποία και αποτελεί για την περιοχή βασικό πυλώνα στήριξης  οικονομίας χιλιάδων νοικοκυριών.