Ένωση Αγρινίου

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Επιδρομή σε λιοστάσια

Θεωρούνται εύκολος στόχος. Και όπως αποδεικνύεται… είναι!

e-ea (3)

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου,  τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Και στο στόχαστρο, αυτή την περίοδο, έχουν μπει τα λιοστάσια και τα εκεί αφημένα εργαλεία συλλογής του καρπού. Κυρίως ελαιόπανα, τελάρα, πριόνια και οτιδήποτε άλλο κάνουν το λάθος οι παραγωγοί να αφήσουν στο λιοστάσι, προκειμένου να συνεχίσουν την επόμενη μέρα, καθώς η μεταφορά τους και η αποθήκευση σε ασφαλές μέρος δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Σήμερα μόνο, στην περιοχή Ρουπακιάς, διαπιστώθηκαν τουλάχιστον δυο τέτοιες περιπτώσεις. Αμφότερες σε περιφραγμένα λιοστάσια, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Οι δράστες φαίνεται ότι πήδηξαν το φράχτη, έσυραν τα πανιά μέχρι την άκρη, τα πέταξαν έξω απ’ την περίφραξη και τα φόρτωσαν, προφανώς, σε κάποιο όχημα. Στη μία περίπτωση εκτός απ’ τα ελαιόπανα, έκλεψαν 11 άδεια τελάρα, δυο χειροπρίονα και ένα ακόμη τελάρο μισογεμισμένο με ελιές. Οι ιδιοκτήτες του ελαιώνα διαπίστωσαν νωρίς το πρωί την απώλεια, όταν πήγαν να εργαστούν.  Η συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλθηκε στην αστυνομία. Το τελευταίο διάστημα έχουν τεθεί υπ’ όψιν της Ένωσης Αγρινίου αρκετά τέτοια περιστατικά, σε διάφορες περιοχές

Δυστυχώς, όμως, λίγοι είναι εκείνοι που θα απευθυνθούν τελικά στην αστυνομία, ακόμη και σε περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπής ακριβών γεωργικών μηχανημάτων από αποθήκες…

Ίσως από φόβο, ίσως επειδή εσφαλμένα θεωρούν ότι… δεν αξίζει τον κόπο. Αυτό, πάντως, δεν βοηθά καθόλου τις αρμόδιες αρχές να σχηματίσουν εικόνα και να κάνουν τον ανάλογο προγραμματισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατό το φαινόμενο.

Πρέπει, βέβαια, να τονιστεί  ότι είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν οι αμέτρητες περιοχές που θα μπορούσε να θεωρηθούν επίφοβες. Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αποθήκες σε ελαιώνες, περιβόλια και γενικά σε αγροτικές εκτάσεις. Όσα οχήματα και να διατεθούν για περιπολίες σ’ αυτές τις περιοχές (που δεν περισσεύουν βεβαίως αφού πρέπει να αστυνομευθούν οι πόλεις), αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Αυτό θα γίνει μόνο αν οι πολίτες καταγγέλλουν τα συμβάντα, απ’ την έρευνα που θα ακολουθήσει και το συνδυασμό των στοιχείων ανά περίπτωση. Ακόμη, οι πολίτες που διατηρούν αγροκτήματα, πρέπει να ασφαλίζουν οι ίδιοι όσο μπορούν την περιουσία τους και να μην διευκολύνουν τους επιτηδείους, αφήνοντας εκτεθειμένα υλικά και εργαλεία που είναι απαραίτητα στη δουλειά τους.

Τέλος, η αστυνομία καλείται να εντείνει τους ελέγχους στις αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη αγροτικές εργασίες.