ΑΜΦΙΓΑΛ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΓΗ

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ένωση Αγρινίου, πήρε την πρωτοβουλία να αντιμετωπίσει αντιλήψεις και στερεότυπα του παρελθόντος ως προς το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του αγρότη και των συλλογικών του οργάνων, ενδυναμώνοντας σε συνέχεια το ρόλο της στα αγροτικά δρώμενα του Νομού και προχωρώντας στην επένδυση και τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων των µελών της.

ΕΤΣΙ, ΤΟ 2008 ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΓΗ, ΠΡΩΗΝ ΑΜΦΙΓΑΛ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ», ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1930 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΕΤΟΧΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. 

Αμφιλοχίας Γη

Οι Εγκαταστάσεις μας

Το εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος της Αμφιλοχίας Γη ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2017 με συνολική έκταση 4.500 τ.μ.

Η σημερινή παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου, βασίζεται σε υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής, και φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα της, δίνοντας την ευκαιρία στα Αιτωλοακαρνανικά προϊόντα να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές.

Σήμερα συνεργάζεται με επιλεγμένους παραγωγούς & συνεταιρισμούς για την προμήθεια ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος. Η δυναμικότητα παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει τους 100 τόνους αιγοπρόβειο γάλα ημερησίως.

Οι Άνθρωποι μας

Η μεγαλύτερή επένδυση μας, είναι οι άνθρωποι.

Στηριζόμαστε σε αυτούς και τους δίνουμε ευκαιρίες, για να εξελίσσουν τις ικανότητές τους.

Στηριζόμαστε σε αυτούς και τους δίνουμε ευκαιρίες, για να εξελίσσουν τις ικανότητές τους. Όλη η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της Αμφιλοχίας Γη έχει τις βάσεις της σε όσους κατοικούν στην περιοχή της Αμφιλοχίας και ασχολούνται με τον κλάδο της τυροκομίας ευρύτερα: τους ανθρώπους που καλλιεργούν τη γη, τους ανθρώπους που εκτρέφουν τα ζώα, αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται ως τυροκόμοι και τεχνικοί τροφίμων στο εργοστάσιο της.

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την παράδοσή μας, να την εμπλουτίσουμε, να αναδείξουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της Αμφιλοχίας αξιοποιώντας, τον κτηνοτροφικό τομέα του νομού.

Μία σειρά τυριών υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας για όλους τους Έλληνες από τη γη της Αμφιλοχίας.
Σε αμέτρητους συνδυασμούς.
Ή και σε κανέναν.
Τα τυριά μας είναι απολαυστικά από μόνα τους!
#amfilohiasgi #apomonotou

Οι Γεύσεις μας

ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Περιγραφή

Είναι σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με σκληρή επιδερμίδα, με ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα, με συμπαγή δομή στην οποία υπάρχουν συνήθως διάσπαρτες ακανόνιστες οπές. Η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.

Χρήση

Κάνει καλή παρέα με μέλι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, με παξιμάδια και με κριτσίνια. Τρώγεται ωμή σαν επιτραπέζιο τυρί με ψωμί ή με συνοδεία φρούτων ενώ δίνει ξεχωριστή γεύση στο ριζότο, το μουσακά και τις ομελέτες. Κάνει νοστιμότατο σαγανάκι, αλλά πρέπει προηγουμένως να παναριστεί με αλεύρι, αυγό και γαλέτα, αλλιώς θα λιώσει στο τηγάνι.

ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και σε ποσοστό γίδινου γάλακτος 10% μέγιστο. Απαγορεύεται η ύπαρξη άλλου είδους γάλακτος, όπως επίσης ή ύπαρξη αντιβιοτικών, και η χρήση γάλακτος συμπυκνωμένου ή σε σκόνη, πρωτεϊνών γάλακτος, χρωστικών και συντηρητικών ουσιών. Είναι σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με λεπτή επιδερμίδα, με ευχάριστη υφάλμυρη γεύση και έντονο άρωμα, με συμπαγή δομή στην οποία υπάρχουν οπές.

ΧΡΗΣΗ

Χρησιμοποιείται καταρχήν ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά και στην κουζίνα, σε πίτες και σε ζυμαρικά, σαγανάκι και όπου αλλού η συνταγή ζητάει ένα πικάντικο, σκληρό τυρί. Όσον αφορά στην αρμονία της με το κρασί, ως πιο αλμυρή αποζητά τη συντροφιά λευκών ξηρών, με αρκετή οξύτητα ή μπορεί να σταθεί και δίπλα σε λευκά αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο).

ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΠΟΠ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και σε σε ποσοστό γίδινου γάλακτος 30% μέγιστο. Απαγορεύεται η ύπαρξη άλλου είδους γάλακτος, όπως επίσης ή ύπαρξη αντιβιοτικών, και η χρήση γάλακτος συμπυκνωμένου ή σε σκόνη, πρωτεϊνών γάλακτος, χρωστικών και συντηρητικών ουσιών. Είναι μαλακό τυρί άλμης, λευκό χωρίς επιδερμίδα τυρί, με χαρακτηριστική υφάλμυρη και υπόξινη γεύση, συμπαγή δομή και μάζα με ακανόνιστες οπές. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

ΧΡΗΣΗ

Ως έχει ή μετά από μαγείρεμα. Κατάλληλες όλες οι ομάδες καταναλωτών, εκτός από αυτές που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στο τυρί. Η φέτα είναι το πιο χαρακτηριστικό και αγαπημένο τυρί που κυριαρχεί στην ελληνική διατροφή και δε λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι, ενώ έχει κερδίσει την αναγνώριση και από τις περισσότερες διεθνείς κουζίνες. Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς είτε παραδοσιακά, είτε μοντέρνα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που να μη συνοδεύονται από φέτα. Εκτός από συνοδευτικό, συμμετέχει ως συστατικό στην παρασκευή ενός μεγάλου αριθμού πιάτων μπαίνοντας σε φαγητά κατσαρόλας, ψητά, στο τηγάνι, σε σαλάτες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού με την ίδια ευκολία, δίνοντας αξία σε κάθε πιάτο.

ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Φρέσκο μαλακό λευκό τυρί, με κοκκώδη έως κρεμώδη επιφάνεια, με μαλακή δομή και ακαθόριστο σχήμα, με ξινή ή υπόξινη ευχάριστη πλούσια γεύση και χαμηλά λιπαρά. Έχει ιδιαίτερη απαλή επίγευση που οφείλεται στο αιγοπρόβειο γάλα.

ΧΡΗΣΗ

Ως έχει ως συνοδευτικό γεύματος και μετά από μαγείρεμα. Κατάλληλες όλες οι ομάδες καταναλωτών, εκτός από αυτές που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στο τυρί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε τζατζίκι, τυροκαυτερή, τυροσαλάτα, ντάκο, πίτες, για να δέσετε κάποια κόκκινη σάλτσα ή κρασιού ή ακόμη και να αντικαταστήσετε το τριμμένο τυρί σε μακαρονάδες ή την κρέμα γάλακτος σε μία “ψεύτικη” καρμπονάρα.

ΠΕΚΟΡΙΝΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Είναι σκληρό τυρί, υπόλευκο έως υποκίτρινο, με σκληρή επιδερμίδα με πικάντικη και δριμεία γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα, με συμπαγή δομή στην οποία υπάρχουν συνήθως διάσπαρτες ακανόνιστες οπές. Βασιζόμενο σε παραδοσιακή συνταγή χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα και πικάντική γεύση. Ιδιαίτερο γνώρισμα η χαρακτηριστική αλμυρή γεύση του.

ΧΡΗΣΗ

Ως έχει ή μετά από μαγείρεμα. Κατάλληλες όλες οι ομάδες καταναλωτών, εκτός από αυτές που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα . Το πεκορίνο τρώγεται συνήθως μετά το μεσημεριανό, για επιδόρπιο, και σερβίρεται είτε με αχλάδια είτε με καρύδια είτε είναι