Ένωση Αγρινίου
Από τον πρώτο χρόνο παραγωγής η δαμασκηνιά έδειξε ότι… ήρθε για να απλώσει βαθιά τις ρίζες της στην Αιτωλοακαρνανία.

Από τον πρώτο χρόνο παραγωγής η δαμασκηνιά έδειξε ότι… ήρθε για να απλώσει βαθιά τις ρίζες της στην Αιτωλοακαρνανία.

Τα δαμάσκηνα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και υπέροχη γεύση

Τα δαμάσκηνα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και υπέροχη γεύση

Δαμάσκηνα

Η δαμασκηνιά θεωρείται ιθαγενής της δυτικής Ασίας, στην Ευρώπη όμως, όπως και στη χώρα μας, η καλλιέργειά της δεν είναι άγνωστη. Στην Αιτ/νία η πρώτη προσπάθεια συστηματικής καλλιέργειας ξεκίνησε ως το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ένωσης  Αγρινίου και του Α.Σ. ΑΧΕΛΩΟΣ να υποδείξουν εναλλακτικές του καπνού κατευθύνσεις.

Προηγήθηκε φυσικά ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού και η τριετής πειραματική εφαρμογή σε πιλοτικούς αγρούς στη Μεγάλη Χώρα, το Αγγελόκαστρο, τη Στάνου και τη Λεπενού.

Η στροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες αναφερόταν ακόμη στην κερασιά, την αχλαδιά και τη μηλιά, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και με άλλες καλλιέργειες. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση.

Η δαμασκηνιά άρχισε να δίνει καρπό 14 μήνες μετά τη φύτευσή της, που γίνεται πάντα Φεβρουάριο – Μάρτιο. Ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών. Έχει χνουδωτούς βλαστούς και φέρει προμήκη, αυτωοειδή, οδοντωτά και ελαφρώς ρυτιδωμένα φύλλα. Τα άνθη είναι μεγάλα και λευκά. Εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα με τα φύλλα και φύονται συνήθως ανά δύο. Είναι διγενή λοιπόν, με υποσφαιρική στεφάνη από πέντε πέταλα και με πολυάριθμους στήμονες.

Ο καρπός, το γνωστό μας δαμάσκηνο, είναι κρεμαστή, ωοειδής ή σφαιρική δρύπη, η οποία πλευρικά διατρέχεται από ένα αυλάκι. Έχει ιώδη, κοκκινόμαυρο, κεχριμπαρένιο ή χρυσίζοντα φλοιό και κιτρινωπή συνήθως, γλυκόξινη, αρωματική σάρκα με χαρακτηριστική γεύση. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται πλέον στην Αιτωλοακαρνανία είναι η BlackAmber, η T.C. Sun, η Angeleno, αλλά και η Red Beauty, η Black Beauty, η Black Star και η Black Diamond.

Η καλλιέργεια, με το σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει η Ένωση Αγρινίου και με τη διαρκή τεχνική υποστήριξή της σε όλα τα στάδια της παραγωγής, αλλά και στη μετά τη συγκομιδή διάθεση του προϊόντος, αφήνει ένα πολύ καλό εισόδημα στον παραγωγό.

Συνολικά, καλλιεργούνται σήμερα περί τα 1000 στρέμματα με τη μέση απόδοση να φτάνει τους 2,5-3 τόνους/στρέμμα. Οι περίπου 80 παραγωγοί διαθέτουν, μέσω του Α.Σ. "Αχελώος" το προϊόν σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, εξαγωγές γίνονται ακόμη σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Η περίοδος των πωλήσεων ξεκινά από τα μέσα Μαϊου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.


Η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς

Σε σύντομο χρονικό διάστημα το δαμάσκηνο κατέκτησε και τους Αιτωλοακαρνάνες καταναλωτές. Τα περιθώρια αύξησης της παραγωγής, με την είσοδο περισσοτέρων αγροτών, είναι μεγάλα.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα το δαμάσκηνο κατέκτησε και τους Αιτωλοακαρνάνες καταναλωτές. Τα περιθώρια αύξησης της παραγωγής, με την είσοδο περισσοτέρων αγροτών, είναι μεγάλα.

Υπάρχουν πολλά είδη δαμασκηνιάς σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα φαίνεται να ήρθε από τη περιοχή της Δαμασκού. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην Ημαθία, Χαλκιδική, Σκόπελο. Οι εισαγωγές φθάνουν τους 900tn, ενώ οι εξαγωγές μας τους 3.900tn ετη­σίως.

ΚΛΙΜΑ & ΕΔΑΦΟΣ: Αναπτύσσεται καλά σε πλούσια γόνιμα εδάφη με ph 6 - 7,5 ανέχεται όμως και τα πολύ υγρά, συνεκτικά με περίσσεια ασβεστίου σε περιοχές που έχουν τουλάχιστον 700 -1.100 ώρες κρύο για τη διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών και θερμοκρασίες από -20c έως 37c (ηλιοκάματα). Ανθίζει πολύ νωρίς την άνοιξη.

ΛΙΠΑΝΣΗ - ΑΡΔΕΥΣΗ: Συστήνονται 6μονΝ,2 μονΡ,12 μον Κ στρ/έτος. Ελλείψεις ιχνοστοιχείων είναι συνήθεις (Fe, Zn, B, Mg). Πλούσια άρδευση ακόμα και μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητη (διαφοροποίηση οφθαλμών).

ΕΧΘΡΟΙ & ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Εχθροί είναι η καρπόκαφα, η αψίδα. η οπλοκάμπη, οι ρυχίτες, ο τετράνυχος, κ.α. Σοβαρές ασθένειες είναι η μονίλια. ο εξώασκος. Από ιώσεις η σάρκα είναι ιδιαίτερα επιζήμια. Ψεκασμοί (6-7 προληπτικά) κρίνονται αναγκαίοι).

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: Κύριο κριτήριο συλλογής είναι η αλλαγή του βασικού χρώματος, η απόκτηση επιχρώματος και μετά η περιεκτικότητα σακχάρων (16%). Τρώγονται νωπά ή απο­ξηραμένα, γιατί η συντήρηση τους στα ψυγεία διαρκεί λίγο, 2 εβδομάδες (Italian), έως 9 εβδομάδες (President), με καφέτιασμα σάρκας συχνά.